Czy horror to na pewno horror? Co kryje w sobie Czarny Ląd? | Maj na Bernardyńskiej 11

thumbnail

Bernardyńska 11 zaprasza grupy zorganizowane na warsztaty oraz projekcje filmu, przygotowane specjalnie dla uczniów szkół podstawowych oraz gimnazjalnych.

Program na maj 2016:

W głąb Czarnego Lądu |  dla dzieci klas I-III i IV-VI szkoły podstawowej

  • 9 maja 2016, godz. 9:00-10:30 (I grupa); godz. 11:00-12:30 (II grupa)

W czasie zajęć uczestnicy zapoznają się ze sztuką afrykańską. Zaprezentowana zostanie jedna z najciekawszych form sztuki afrykańskiej – maski. Dzieci poznają unikatowe przykłady egzotycznych masek. Zainspirowane przykładami stworzą własną dekoracyjną maskę z kolorowych materiałów.

Arcykolaż | dla dzieci klas IV-VI szkoły podstawowej

  • 10 maja 2016, godz. 9:00-10:30 (I grupa); godz. 11:00-12:30 (II grupa)
Arcydzieła, wybitne dzieła sztuki – podziwiane, doceniane, badane przez naukowców i bardzo poważnie traktowane. Czasami jednak można się też z nich pośmiać, a nawet spróbować je nieco poprawić i stworzyć swoją wersję. Na warsztacie dzieci poznają mistrzowskie obrazy ze szczytu listy przebojów sztuki.

Czy horror to na pewno horror – o horror vacui słów kilka i to bez wilka | dla dzieci klas I-III szkoły podstawowej

  • 18 maja 2016, godz. 9:00-10:30 (I grupa); godz. 11:00-12:30 (II grupa)

Na zajęciach dzieci przyjrzą się dziełom sztuki z przełomu epok. Będą odnajdywać ukryte w nich elementy, przedmioty i postaci. Dowiedzą się także więcej o czasach, w których powstawały zaprezentowane dzieła.

Akademia Filmu Dokumentalnego | projekcja filmu #Chicagogirl. Facebookowa rewolucja

  • 16 maja 2016, godz. 9:00-11:00

Bohaterką filmu jest Ala’a Basatneh – charyzmatyczna dziewiętnastolatka, która od 2011 roku za pomocą m.in. mediów społecznościowych pomaga w koordynacji rewolucji w Syrii.

Akademia Filmu Dokumentalnego | Zjedz to!

  • 17 maja 2016, godz. 9:00-11:00

Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Jak to możliwe,
 że przy takim pozytywnym stosunku do jedzenia, wyrzucamy do kosza aż 50% żywności, którą produkujemy i to nie dlatego, że jest niejadalna, ale dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Film śledzi proces marnotrawienia jedzenia zarówno na farmach produkujących żywność, jak i w naszych domach.

….

Na wszystkie zajęcia obowiązują zapisy pod nr 81 533 08 18 (od poniedziałku do piątku w godz. 10:00-16:00)

Udział w zajęciach jest bezpłatny | Liczba miejsc ograniczona