2019-02-19 Wolontariusz Kultury 2019 | Ruszyły zapisy

Warsztaty Kultury w Lublinie rozpoczynają rekrutację do programu Wolontariusz Kultury. Współpraca przy ważnych dla miasta i jego mieszkańców wydarzeniach to nie tylko okazja do zdobycia wiedzy i umiejętności, ale także szansa na przeżycie niezapomnianego lata, poznanie zespołu, który w pracę wkłada całe swoje serce, a przede wszystkim możliwość zaskoczenia samego siebie tym, jak wiele można się nauczyć i przeżyć w krótkim czasie.

POBIERZ MATERIAŁY PRASOWE

Kim jest Wolontariusz Kultury?
To osoba, która kocha kulturę i chce być częścią ważnych dla Lublina wydarzeń. Jest zainteresowana ideą wolontariatu, a przede wszystkim leży jej na sercu rozwój naszego miasta. Do współpracy Warsztaty Kultury w Lublinie zapraszają mieszkańców Lublina w wieku od 15 do 75 lat, którzy chcą rozpocząć przygodę z wolontariatem lub kontynuować ją na innym poziomie.

Jak stać się Wolontariuszem Kultury?
Na chętnych czeka cykl bezpłatnych warsztatów i praktyk, dzięki którym zyskacie szeroką wiedzę, aby sprawnej współpracować z organizatorami wydarzeń kulturalnych oraz sprawniej poruszać się w szeroko pojmowanym sektorze kultury. Prowadzący to osoby związane od lat z działalnością kulturalną w Lublinie, regionie i Polsce. Zajęcia podzielone są na dwa moduły:

Moduł szkoleniowy – podczas którego uczestnicy dowiedzą się jak dotrzeć do odbiorcy, jak opowiedzieć o sobie i wydarzeniu przy którym będziecie pomagać, jakich narzędzi internetowych warto używać, aby kibicować lubianym wydarzeniom. Spotkają się także z zespołem Warsztatów Kultury, z którym później będą współpracować.

Moduł praktyczny – wszyscy uczestnicy projektu wezmą udział w wydarzeniach kulturalnych organizowanych przez Warsztaty Kultury w Lublinie (do zaliczenia programu potrzebny jest udział przy dwóch wybranych wydarzeniach).

Uczestnicy projektu będą brać udział w spotkaniach i warsztatach w trybie weekendowym od 9 marca do 7 września 2019 (od 2 do 3 spotkań w miesiącu, w wymiarze 6 godzin każde). Dokładne daty części szkoleniowej dostępne są n stronie warsztatykultury.pl

Od czego zacząć?
Do 4 marca 2019 Warsztaty Kultury w Lublinie czekają na Wasze zgłoszenia.

1. Wypełnij formularz online
  1. Poczekaj na wyniki rekrutacji (wyniki otrzymasz drogą mailową 5 marca)
  2. Przyjdź na pierwsze zajęcia razem z podpisaną umową i regulaminem (zajęcia odbywać się będą w Warsztatach Kultury w Lublinie, ul. Grodzka 5a)
  3. Rozpocznij najbardziej innowacyjny i kompleksowy kurs dla wolontariuszy w Lublinie.

Wszelkie potrzebne dokumenty znajdziesz na stronie Warsztatów Kultury w Lublinie

Kontakt dla mediów:
Katarzyna Pudło